Bescherm uw onderneming tegen telefoon spoofing - ProteQtor

Bescherm uw onderneming tegen telefoon spoofing

Telefoontjes van criminelen, je kent het wel. Vaak nummers uit het buitenland en vaak personen met een Indisch accent. Het is moeilijk voor te stellen dat daar anno 2020 nog mensen intrappen. Dat criminelen een stuk slimmer en gehaaider in worden, bewees een recentelijk bericht van de politie.

Begin februari maakte de politie bekend dat criminelen al meer dan een miljoen euro hadden ‘verdiend’ met deze vorm van oplichting. Een vrouw uit Zeeland is opgelicht voor 10.000 euro.

More...

Wat maakt de techniek van criminelen doeltreffender?

Dit komt doordat zij gebruik maken van ‘spoofing’. Hierbij vervalsen ze het nummer waarmee zij bellen, waardoor het lijkt alsof het nummer dat belt van de bank afkomstig lijkt. Hiermee creëren zij een vals gevoel van vertrouwen bij het nietsvermoedende slachtoffer.  De initiële argwaan verdwijnt, waardoor zij in het gesprek met de oplichter veel makkelijker te beïnvloeden zijn. Zo geven ze misschien wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie op.

Dit merkte ook Rob Griffiths. Rob is een oud werknemer van de grote techbedrijven IBM en Apple en schrijft voor Macworld. Niet meteen de eerste persoon die je in je hoofd neemt als je een cyberslachtoffer bedenkt. Toch trapte hij in een scam die hem 500 dollar afhandig maakte.

Wat kun je doen om jezelf en je onderneming te beschermen?

Als eerste is het belangrijk om te weten hoe het telefoonnummer spoofen werkt. De crimineel belt niet vanaf het telefoonnummer van de bank, maar doet alsof. Hij laat de telefoon denken dat hij vanaf dat nummer belt, maar eigenlijk belt deze gewoon vanaf een buitenlands nummer of van een 088 variant. Als u het niet vertrouwt, bel dan zelf het nummer van de bank of vraag of u de beller mag terugbellen. Als de beller dit afwimpelt, weet u dat er iets niet pluis is.

Ten tweede is het aan te raden om altijd de mobiel bankieren app te gebruiken op de telefoon of tablet. Deze is veiliger dan de pagina in de browser.

Zorg ook dat u altijd tweestapsverificatie aan heeft staan. Hiermee zorgt u dat u veilig bent als uw wachtwoord toch is uitgelekt. Dit komt omdat u bij het inloggen ook een code krijgt op uw telefoon. De kans dat een crimineel ook controle heeft over uw telefoon is vele malen kleiner.

Klik verder nooit op links in e-mails en controleer altijd de url in de browser. Dit voorkomt dat u naar een nep-website gaat en daar uw gegevens invult. De nep websites zijn namelijk nauwelijks van echt te onderscheiden.

Hulp nodig bij het voorkomen van cyberaanvallen?

Wij leveren, beheren én beveiligen uw werkplekken. Wij zorgen ervoor dat u beveiligd bent tegen cyberaanvallen door gebruik te maken van o.a. SentinelOne moderne anti-virus, Lookout beveiliging voor mobiele telefoons en tablets, en Vade Secure e-mailbeveiliging. Daarnaast helpen we uw medewerkers weerbaarder worden tegen cyberaanvallen met security awareness trainingen.

Doe de gratis Veilige Werkplek Check

Wilt u weten hoe de beveiliging van uw werkplekken er voor staat? Maak dan gebruik van onze Veilige Werkplek Check. Het is een gratis adviesgesprek die bij u op locatie, bij ons kantoor of online kan plaatsvinden, waarbij we in overleg met u uw huidige werkpleksituatie checken of deze goed beveiligd is tegen de moderne cyberaanvallen.

In deze tijden van steeds toenemende en geavanceerdere cyberaanvallen op grote én kleine organisaties, is het wel een prettige gedachte om te weten hoe u ervoor staat. Behalve wat tijd, kost het u verder niets, dus wat weerhoudt u om een afspraak voor de veilige Werkplek Check in te plannen op een plek, datum en tijdstip dat u uitkomt?

Frank Dap