ProteQtor Cybersecurity Tips - Praktische tips over digitale veiligheid

Onze Cybersecurity Tips:

Click to play

Cell
Cell
Cell
Cell
Cell
Cell
Cell
Cell
Cell
Cell
Cell
Cell

Hoe weet je dat je gehackt bent?

Als je slachtoffer bent van ransomware, dan weet je al snel dat je gehackt bent. Maar hoe kom je er achter of je op andere wijze gehackt bent?

In deze Cybersecurity Tip vertelt onze Frank Dap drie manieren hoe je kunt achterhalen of je gehackt bent op een Windows PC:

00:00 Hoe weet je dat je gehackt bent?
01:07 Is je beveiliging nog ingeschakeld?
02:23 Zijn er geen vreemde processen bezig?
03:33 Zijn er geen verdachte verbindingen met je computer?
05:40 Wat te doen als je denkt dat je gehackt bent?

Zo herken je een phishing e-mail! (+ wat te doen als je op een phishing link hebt geklikt)

Onze Frank Dap laat aan de hand van een voorbeeldje zien wat een phishing e-mail is en hoe je phishing kan herkennen.

Aan de hand van een aantal signalen laat Frank je phishing herkennen en geeft hij aan het eind tips wat te doen als je toch in de phishing valkuil bent getrapt.

Phishing mails voorkomen? Bekijk de volgende tools die jou en je collega's daarbij helpen:

Berg gevoelige info goed en veilig op (of haal het door de shredder!)

Bedenk even: Hoeveel documenten met gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens en bedrijfsgevoelige info liggen open en bloot op tafel, of digitaal op het bureaublad. Of als foto op een smartphone.

En als zulke info opgeborgen is, is die dan ook achter slot en grendel?

Een moment van onachtzaamheid kan ons allen overkomen.

Dan is het goed dat iedereen in het bedrijf beseft dat gevoelige informatie niet rond mag slingeren, maar dat deze veilig opgeborgen moeten zijn.

En gevoelige info die niet meer nodig is, haal die door de shredder! Bij de digitale versie check dat de informatie echt compleet is verwijderd en niet nog 30 dagen in de digitale prullenbak ligt.

Laat een moment van onoplettendheid niet grote gevolgen hebben!

Even weg? Vergrendel je computer!

Cybersecurity tip: Moet je even weg, vergrendel dan je computer!

Soms moet je even weg van je computer. Je moet iets vragen aan een collega, je gaat wat te drinken halen of je moet naar het toilet.

Als je zelf niets doet, zal je computer na een bepaalde tijd vanzelf vergrendeld worden. Maar tot die tijd kan iedereen je computer gebruiken je bestanden bekijken, kopiëren, verwijderen of een andere actie doen.

Frank Dap geeft in dit korte filmpje hoe je een pc en Mac kunt vergrendelen. Hij heeft ook een handige tip om je Windows PC automatisch via bluetooth te laten vergrendelen als je van je computer wegloopt.

Bewaar wachtwoord niet in browser

Wachtwoord bewaren in de browser. Wel zo makkelijk.

Toch moet je het niet doen.

In deze video leggen we uit waarom je het niet moet doen en wat je dan wél moet doen.

Meer info over wat te doen met wachtwoorden, bekijk onze videopodcast:

Voorbeeld zien van hoe een Password manager werkt? Bekijk onze demovideo van Keeper Password Manager

Verwijder persoonlijke info uit Office-documenten

Deze cybersecurity tip gaat over het verwijderen van verborgen persoonlijke informatie uit Office-documenten zoals Word, Excel en Powerpoint.

Hoe log ik echt veilig uit?

Er is veel aandacht over veilig inloggen met veilige wachtwoorden en 2FA. Maar veilig uitloggen daar denken we niet zo bij na.

In deze korte digitale veiligheidstip leg ik je uit hoe je echt veilig uitlogt uit je online bankieren, online boekhouden of online fotoalbum.

Veilig uitloggen is geen rocket science: Uitloggen én browser afsluiten.

Waarom de browser na het uitloggen afsluiten? In sommige gevallen kunnen gegevens zelfs na het uitloggen in de cache worden opgeslagen, en het is mogelijk dat je browser deze gegevens nog steeds opslaat zolang deze actief zijn.

Theoretisch zou iemand naar je inlogpagina kunnen gaan en toegang krijgen zonder een gebruikersnaam of wachtwoord te gebruiken.

Ook kan het indrukken van de terug-knop soms een cache-versie van de laatste pagina die je aan het bekijken was naar boven halen, zelfs als het uitloggen je sessie beëindigt. In dat geval heeft niemand volledige toegang tot je account, maar kan wel vertrouwelijke informatie uit de cache worden gehaald.

Daarom is het beter na het uitloggen de browser te sluiten.

Waarom niet simpelweg de browser gelijk afsluiten?

Na een paar minuten ben je meestal wel veilig, omdat de meeste veilige websites je sessie na een paar minuten automatisch afsluiten.

Maar die paar minuten kunnen een risico zijn, want als iemand kort na je vertrek (fysiek of op afstand) de browser opent, kan hij of zij misschien op je account inloggen zonder een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

Dus in situaties waar anderen makkelijk en snel - fysiek of op afstand - bij je gebruikte browser kunnen komen, is het veiliger om eerst uit te loggen en daarna de browser af te sluiten.

 

Cell

Bescherm uw bedrijf. Kies vandaag nog voor ProteQtor.