Blog - ProteQtor

Shields Up! Nu is het echt tijd om uw systemen tegen cyberaanvallen te beveiligen, te starten met deze 10 basismaatregelen

Geen tijd om het artikel helemaal te lezen?
Download de 10 basismaatregelen tegen cyberaanvallen.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een feit. Terwijl de verschrikkelijke oorlogsbeelden op alle media te zien zijn, is tot nu toe de grote cyberoorlog niet losgebarsten.

Het is meer een informatieoorlog dan een cyberoorlog op dit ogenblik.

Maar wat er niet is, kan nog komen. Zeker als de sancties echt pijn gaan doen en/of het verloop van de oorlog niet verloopt als door de Russische regering (lees: Poetin) gewenst wordt.

Of simpelweg, omdat het nu niet de juiste tijd is voor Rusland om de cyberoorlog te ontketenen. Afluisteren is waardevoller dan kapot maken.

Lees meer

Vacature ICT ProteQtor

Medewerkers willen én moeten veilige werkplekken hebben om (samen) te werken.
Help jij mee om daar voor te zorgen?

Functieomschrijving
Als ICT ProteQtor werk je aan de vele mogelijkheden om onze klanten digitaal te beschermen. Met jouw ICT-beheervaardigheden zorg je enerzijds dat de ICT-infrastructuur en anderzijds de cybersecurity van onze klanten optimaal ingericht en beheerd wordt, waardoor de groei en de bedrijfscontinuïteit vanuit ICT gewaarborgd is en blijft.

Namens ProteQtor IT Security werk je aan de cybersecurity. Namens ons zusterbedrijf Wcare ICT werk je aan de IT infrastructuur vanuit onze vestiging in Harderwijk en op locatie bij klanten.

Functie-eisen
Wij zoeken voor de uitbreiding van onze business een nieuwe collega. Een ICT ProteQtor om precies te zijn. We verstaan hieronder een ervaren systeem- en netwerkengineer met interesse in cybersecurity.

Wat moet een ICT ProteQtor ons kunnen bieden?

  • Minimaal MBO niveau kennis en ervaring in ICT projecten;
  • Geen 9 tot 5 mentaliteit, maar een 'start up' pioniersmentaliteit;
  • Goede representatieve en communicatieve eigenschappen, je bent immers ons visitekaartje;
  • Teamplayer
  • Eerst denken, dan doen! 'Plan, Build, Execute!'
  • Niet alles weten, maar wel alles vinden én willen leren!

Aanbod
Wat kan je verwachten als je ICT Proteqtor bij ons wordt?

  • Jong dynamisch bedrijf met vestigingen in Harderwijk en Utrecht;
  • Uitdagende ICT beheer en projecten, regionaal, nationaal en internationaal;
  • Doorgroeimogelijkheden;
  • Moderne flexibele arbeidsvoorwaarden;
  • Werk moet vooral leuk en uitdagend zijn!
  • Werken in de dynamische en innovatieve IT en Cybersecurity business;
  • Wat je bij ons leert in de praktijk is een goede investering in je eigen carrière toekomst

Solliciteren
Wil jij ons meehelpen om de werkplekken van onze klanten veiliger te maken? Vul dan snel het sollicitatieformulier in. Je mag uiteraard ook ons bellen als je nog vragen hebt. Bel 088 - 066 0770 en vraag naar Erwin Kuipers of Jaco Doppenberg.

Sollicitatieformulier IT ProteQtor

Weten hoe we met je persoonsgegevens omgaan? Lees onze privacyverklaring.

Heeft u een actieve of passieve antivirus scanner? Of heeft u geen idee?

Ransomware: Hoe een achteloze klik uw organisatie in gevaar kan brengen


Stelt u zich het volgende scenario voor:

Op een drukke dag werkt u naar een deadline toe en snel ontvangt u nog even een mailtje.

Voor u het weet klikt u een keer per ongeluk op een verkeerde link en zijn binnen enkele minuten al uw bestanden gegijzeld. En niet enkel van uzelf, maar van het hele bedrijf. 

U krijgt vervolgens een bericht op uw desktop waar te zien is, dat u een grote som geld in bitcoins moet uitbetalen binnen 48 uur, anders zullen ze het bedrag verdubbelen, of al de gegijzelde documenten openbaar maken.
Deze tijdsdruk zorgt ervoor dat u als ondernemer minder mogelijkheden heeft en extra in de stress zult raken. 

Doordat al uw bestanden vergrendeld zijn (denk aan word, excel, foto’s, maar ook een database van een belangrijk programma) ligt ondertussen uw productie stil.

Lees meer

Rapport: Onervaren hackers kunnen bij ongeveer 3 van de 4 bedrijven het netwerk binnendringen

Wij vinden dat Nederlandse en Belgische organisaties uit met name het MKB vaak niet weerbaar genoeg zijn tegen de steeds maar slimmer en agressiever opererende cybercriminelen. Veelal zijn deze organisaties niet goed bewust van de risico's van deze cybergevaren en kunnen niet goed inschatten wat deze risico's betekenen voor hun bedrijfscontinuïteit.

Cybersecurity organisaties zoals leveranciers, service providers en (inter)nationale cybersecurity centers brengen regelmatig rapporten uit over cybersecurity. Deze rapporten bevatten veel interessante informatie en aanbevelingen die zeker ook voor MKB-, kleiner (semi-)overheden en non-profit organisaties interessant zijn. Daarom zullen we regelmatig deze rapporten bespreken in begrijpelijke taal voor niet-cybersecurity-geschoolde lezers.

Dit keer bespreken we het rapport Penetration testing of corporate information systems van Securitybedrijf Positive Technologies. Hun schokkende conclusie: criminelen met weinig hacking skills kunnen binnen 30 minuten een bedrijf hacken.

Lees meer

Ransomware: Deze signalen waarschuwen dat u al aangevallen wordt…

Een ransomware-aanval vindt niet 'ineens' plaats. Daar kan een maandenlange voorbereiding door cybercriminelen aan voorafgaan. Hier moet u op letten.

Het duurt gemiddeld 60 tot 120 dagen nadat een cyberaanvaller succesvol het bedrijfsnetwerk heeft binnengedrongen om zijn ransomware te activeren. Waarschijnlijk zitten in de bedrijfsnetwerken van honderden bedrijven ransomware klaar om op het juiste moment geactiveerd te worden, zonder dat deze bedrijven het beseffen.

Lees meer

Inventieve nieuw aanvalsplan cybercriminelen: aanval met usb stick

Een bedrijf uit de VS krijgt een leuk cadeau. Om ze te bedanken voor hun trouwe uitgaven geeft een winkelketen een tegoedbon voor €50 euro, te besteden in hun winkels. Bijgesloten zit een usb stick waar op staat wat ze precies kunnen kopen. Wat de onderneming niet weet is, dat de usb stick software bevat die alle toetsenbordaanslagen registreert en doorsluist naar de criminelen.

Dit is een bekende tactiek van criminelen om een bedrijf binnen te dringen. Ze laten op de grond usb sticks slingeren. Omdat veel mensen nieuwsgierig zijn en van gratis spullen houden, stoppen ze de stick in hun computer om te kijken of er nog wat leuks opstaat. De computer heeft niets door en denkt dat er een toetsenbord wordt aangesloten. Zo kan de aanvaller malware installeren, accountgegevens stelen en de computer van afstand overnemen.

Lees meer

Bescherm uw onderneming tegen telefoon spoofing

Telefoontjes van criminelen, je kent het wel. Vaak nummers uit het buitenland en vaak personen met een Indisch accent. Het is moeilijk voor te stellen dat daar anno 2020 nog mensen intrappen. Dat criminelen een stuk slimmer en gehaaider in worden, bewees een recentelijk bericht van de politie.

Begin februari maakte de politie bekend dat criminelen al meer dan een miljoen euro hadden ‘verdiend’ met deze vorm van oplichting. Een vrouw uit Zeeland is opgelicht voor 10.000 euro.
Lees meer

Internetcriminelen benutten corona-onzekerheid met Android malwarecampagne

Voor veel mensen betekent het nieuwe Covid-19 virus niets dan ellende. Zorgen over gezondheid van jezelf en je naasten, het sluiten van veel winkels en horeca en veel onduidelijkheid. Zo niet voor cybercriminelen. Zij gebruiken de zucht naar nieuws, medicijnen en mondkapjes om malware te verspreiden op Android telefoons door malafide apps, ontdekte Lukas Stefanko.

Lees meer

Maatregelen voor organisaties en thuiswerkers om het thuiswerken te beschermen tegen hackers

Geen tijd om de uitgebreide blog te lezen, maar wel graag snel de maatregelen inzien? Download onze pdf Veiliger thuiswerken tijdens de Coronacrisis. Daarin staan de maatregelen overzichtelijk op een rij plus welke tools je helpen bij meerdere van die maatregelen.

Door het coronavirus wordt iedereen door de regering opgeroepen zoveel mogelijk thuiswerken. Dit om de kans zoveel mogelijk te verkleinen dat anderen besmet worden. Maar met thuiswerken wordt de veiligheid van het bedrijfsnetwerk omgeruild met het veelal minder veiligere IT-omgeving van thuis.

Het gevaar van thuiswerken

Als personeel thuiswerkt werken ze natuurlijk in hun eigen omgeving, al dan niet met hun eigen computer thuis. Daar schuilt ook het gevaar. Als personeel hun eigen apparatuur gebruikt, kan het IT personeel of het management van de organisatie daar geen invloed op uitoefenen. Dat betekent dat er vaak geen antivirus, of een moderne variant genaamd endpoint-protection actief is.

Omdat er dan geen bescherming tegen bijvoorbeeld ransomware is, kan het zo maar dat werkbestanden versleuteld worden. Ransomware versleutelt ook netwerklocaties, wat betekent dat het hele bedrijfsnetwerk getroffen kan worden door thuiswerkende medewerkers.

Lees meer