Hoe voorkomt u dat criminelen uw WhatsApp overnemen? - ProteQtor

Hoe voorkomt u dat criminelen uw WhatsApp overnemen?

Een inmiddels bekende truc van computercriminelen: het overnemen van een whatsapp account door de zescijferige code die u krijgt als u een whatsapp account activeert. Ook de politie waarschuwt voor deze WhatsApp fraude.

Hiermee krijgen criminelen toegang tot al uw berichten, en kunnen ze zelfs identiteitsfraude plegen.

More...

Hoe gaat deze truc precies in zijn werk?

Het slachtoffer ontvangt een appje van een bekende. Er is per ongeluk een zescijferige code verstuurd naar de gebruiker. Of het slachtoffer deze even door wil sturen. Deze zescijferige code is echter de code om het whatsappaccount te gebruiken op een ander apparaat. Bij het verstrekken van deze code wordt je account overgenomen en kan de crimineel appjes sturen naar contacten. Behalve dat de kwaadwillende privacygevoelige appjes kunnen lezen, kan de schade nog veel groter zijn. Stel je voor dat de hacker een appje naar een klant stuurt, of ze de factuur in de toekomst naar een ander rekeningnummer willen overmaken…

Hoe voorkom ik deze vorm van fraude?

De meest voor de hand liggende oplossing is om de zescijferige code naar helemaal niemand door te sturen. Het ontvangen van zo’n code ziet er ongeveer zo uit, maar dan in het Nederlands:

Een andere oplossing, die iets meer moeite kost om in te stellen, is het invoeren van tweestapsverificatie. Op deze manier kun je een persoonlijke pincode instellen, die het overnemen van een account veel moelijker maakt. Dit stel je op de volgende manier in:

Ga in whatsapp naar instellingen, account, en ga naar Verificatie in twee stappen.

 Tik op ‘schakel in’. Je kunt nu een zescijferige code bedenken. Hierna kun je eventueel een e-mailadres opgeven. Dit is handig als je de pincode vergeet, maar is minder veilig als je e-mailaccount gehackt wordt. Bevestig hierna het e-mailadres. Gefeliciteerd, je hebt je Whatsappaccount een heel stuk veiliger gemaakt!

Bij hetzelfde menu kun je de pincode en het e-mailadres wijzigen, en tweestapsverificatie uitzetten.

Hulp nodig bij het voorkomen van cyberaanvallen?

Wij leveren, beheren én beveiligen uw werkplekken. Wij zorgen ervoor dat u beveiligd bent tegen cyberaanvallen door gebruik te maken van o.a. SentinelOne moderne anti-virus, Lookout beveiliging voor mobiele telefoons en tablets, en Vade Secure e-mailbeveiliging. Daarnaast helpen we uw medewerkers weerbaarder worden tegen cyberaanvallen met security awareness trainingen.

Doe de gratis Veilige Werkplek Check

Wilt u weten hoe de beveiliging van uw werkplekken er voor staat? Maak dan gebruik van onze Veilige Werkplek Check. Het is een gratis adviesgesprek die bij u op locatie, bij ons kantoor of online kan plaatsvinden, waarbij we in overleg met u uw huidige werkpleksituatie checken of deze goed beveiligd is tegen de moderne cyberaanvallen.

In deze tijden van steeds toenemende en geavanceerdere cyberaanvallen op grote én kleine organisaties, is het wel een prettige gedachte om te weten hoe u ervoor staat. Behalve wat tijd, kost het u verder niets, dus wat weerhoudt u om een afspraak voor de veilige Werkplek Check in te plannen op een plek, datum en tijdstip dat u uitkomt?

Frank Dap