Is uw social media-account wel veilig?
Opvallend bericht op nu.nl deze week. Volgens de jaarlijkse cybersecuritymonitor zijn het afgelopen jaar 170.000 mensen op sociale media gehackt. In deze blog ga ik in op de oorzaak van het kapen van deze accounts en wat je zelf kan doen om je te beschermen tegen digitale inbrekers.
More...
45% van alle sociale media hacks komt door gestolen wachtwoorden
De oorzaak van de hack is opvallend te noemen: bij maar liefst 45% van de getroffenen is het account gekraakt doordat het wachtwoord in handen is gevallen van onbevoegden. Dit kan gebeuren doordat bij een datalek van een andere website een wachtwoord is buitgemaakt. Aangezien mensen vaak voor veel diensten hetzelfde wachtwoord gebruiken, zijn andere diensten makkelijk over te nemen. Voorbeelden van grote hacks in de geschiedenis zijn de inbraak bij linkedin in 2016(164 miljoen wachtwoorden) en bij hotelketen Marriot(500 miljoen wachtwoorden).
Een hack van een social media account kan tot flink wat schade leiden. Een twitter/facebook of linkedin account is je online visitekaartje. Dit leidde afgelopen week tot een rel: Wendy van Dijk kwam in opspraak omdat ze negatieve tweets had geliket over een collega. Een dagenlange mediastorm was het resultaat. Ook bij niet-BN’ers zijn de gevolgen soms groot: hackers kunnen zich voordoen als vriend en zo geld aftroggelen onder valse voorwendselen. Dit overkwam Petra, zij maakte 1000 euro over: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4590566/p-slachtoffer-whatsapp-fraude-1000-euro
Hoe voorkom je schade?
De eerste stap is om een wachtwoordmanager te gebruiken. Hiermee is het makkelijker om wachtwoorden te onthouden. Zo kun je ook unieke wachtwoorden gaan gebruiken. Voorbeelden van password managers zijn Lastpass, Keepass en Dashlane. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk tweestapsverificatie aan te zetten. Hierdoor moet je niet alleen een wachtwoord geven, maar ook een toegangscode invullen op je telefoon. Zo kunnen onbevoegden niet binnendringen.
Als laatste is het aan te raden om te controleren of je gegevens niet zijn uitgelekt bij bekende hacks. De site haveibeenpwned.com verzamelt bij elke grote hack gegevens om gebruikers te laten controleren of hun data in verkeerde handen is gevallen.
Hulp nodig bij het voorkomen van cyberaanvallen?
Wij leveren, beheren én beveiligen uw werkplekken. Wij zorgen ervoor dat u beveiligd bent tegen cyberaanvallen door gebruik te maken van o.a. SentinelOne moderne anti-virus, Lookout beveiliging voor mobiele telefoons en tablets, en Vade Secure e-mailbeveiliging. Daarnaast helpen we uw medewerkers weerbaarder worden tegen cyberaanvallen met security awareness trainingen.
Doe de gratis Veilige Werkplek Check
Wilt u weten hoe de beveiliging van uw werkplekken er voor staat? Maak dan gebruik van onze Veilige Werkplek Check. Het is een gratis adviesgesprek die bij u op locatie, bij ons kantoor of online kan plaatsvinden, waarbij we in overleg met u uw huidige werkpleksituatie checken of deze goed beveiligd is tegen de moderne cyberaanvallen.
In deze tijden van steeds toenemende en geavanceerdere cyberaanvallen op grote én kleine organisaties, is het wel een prettige gedachte om te weten hoe u ervoor staat. Behalve wat tijd, kost het u verder niets, dus wat weerhoudt u om een afspraak voor de veilige Werkplek Check in te plannen op een plek, datum en tijdstip dat u uitkomt?