Beluister én bekijk onze podcasts
De Cybersecurity Stories
#10 OSINT Besef wat cybercriminelen over jou te weten kunnen komen en misbruiken
OSINT staat voor Open Source Intelligence. Een mooie term van iets wat we met z'n allen doen: informatie zoeken in openbare bronnen zoals websites en sociale media.
Niks mis mee, want daar zijn die bronnen ook voor. Het wordt een ander verhaal als die bronnen misbruikt worden voor criminele doeleinden. Dan besef je dat OSINT een onuitputtelijke bron voor deze criminelen zijn. Er is altijd wel iemand die iets deelt, dat zij kunnen gebruiken voor phishing-aanvallen, WhatsApp fraude enz.
In deze aflevering bespreken Frank Dap en Mark van Horik van ProteQtor IT Security wat OSINT is, wat the Good Guys zoals Bellingcat er mee bereiken en hoe The Bad Guys het misbruiken.
Meer weten over OSINT? Bezoek https://osintframework.com.
#9 Meer vrouwen in cybersecurity nodig! met Daisy Rasing, Onedais
Het digitaal veilig maken van onze wereld - oftewel cybersecurity of IT security of Infosec hoe je het noemen wilt - gaat ons allemaal aan. Dus waarom is het nog steeds zo'n mannenwereld?
Vrouwen brengen andere vitale inzichten en vaardigheden in dan mannen. Bovendien is er een groot tekort aan cybersecurity specialisten.
In deze aflevering vertelt Daisy Rasing van OneDais hoe ze vanuit haar Marketing & Communicatie studie in cybersecurity terechtkwam door haar passie te volgen. Ze is een mooi voorbeeld, dat je niet altijd een IT opleiding gedaan hoeft te hebben, om cybersecurity specialist te worden.
We praten ook over haar nieuwe cybersecuritybedrijf Onedais.
Daisy geeft tips en aanmoedigingen aan andere vrouwen om ook een carrière in cybersecurity te starten.
Over helpen gesproken: ze geeft ook een aantal zeer praktische tips die je kunt toepassen binnen je organisatie om die digitaal veiliger te maken.
#8 Cyberaanvallen op het onderwijs
Een middelbare school in Gelderland besloot losgeld aan cybercriminelen te betalen, om zodoende hun versleutelde bestanden weer terug te krijgen. Ze deden dit om de continuïteit van het onderwijs en de examens niet in gevaar te brengen.
In deze aflevering komen onderwerpen als het betalen van losgeld door scholen, de risico's op herhaling van aanvallen ondanks het betalen van losgeld, de kwetsbaarheid van het onderwijs voor digitale gevaren en hoe scholen ransomware-aanvallen kunnen voorkomen, aan bod.
Meer info over voorkomen van ransomware: https://proteqtor.nl/anti-ransomware.
.
#7 Antivirus vs EDR - met Daan Hakkert, ReaQta
Voldoet antivirus nog wel tegenwoordig? In tijden waarin cyberaanvallers steeds slimmere technieken toepassen om bedrijven en personen aan te vallen, is het noodzakelijk om met een passende verdediging te komen.
Daan Hakkert van ReaQta legt het verschil tussen antivirus en Endpoint Detection & Response (EDR) uit.
.
#6 Hoe voorkom ik ransomware? - met Frank Dap, ProteQtor
Ransomware (gijzelsoftware) is een type cyberaanval dat steeds vaker voorkomt en daarmee ook een steeds grotere bedreiging voor organisaties vormt.
Maar wat is ransomeware en wat zijn de gevolgen als je er door wordt getroffen? Hoe voorkom je een ransomware-aanval?
In deze aflevering geven Frank Dap en Mark van Horik antwoorden op deze vragen.
Meer info: https://proteqtor.nl/anti-ransomware
.
#5 Wat is Shadow IT en is het erg? - met Frank Dap, ProteQtor
Shadow IT - het komt in menig organisatie voor, maar wat is het eigenlijk?
Waarom is het vaak een ongewenst fenomeen?
En hoe kan je het beste met Shadow IT omgaan?
In deze ProteQtor Cybersecurity Story bespreken Frank Dap en Mark van Horik bovenstaande vragen.
#4 10 Cybersecurity tips voor veilig online shoppen - met Frank Dap, ProteQtor
We shoppen steeds meer online. Tijdens de lockdown kunnen we ook haast niets ander meer. Cybercriminelen weten dat ook en voeren hun aanvallen op online shoppers op.
In de podcast bespreken we 10 tips om veilig online te shoppen, zoals:
Zorg dat je operating software op pc, tablet of mobiel up-to-date is,
Klik niet op linkjes die je niet verwacht en
Gebruik een creditcard, maar strooi niet met je creditcardgegevens.
Pas deze tips toe en shop veilig!
#3. Wanneer is mijn wachtwoord goed of fout? met Frank Dap, ProteQtor
Wachtwoorden zijn erg belangrijk, dus het is van groot belang om een goed wachtwoord te kiezen.
Maar hoe weet je of je een goed of fout/zwak wachtwoord hebt? En hoe beheer ik al mijn wachtwoorden het beste? En weet je wat het meest gebruikte wachtwoord van 2020 is? (Spoiler: als je tot 10 kan tellen, dan kan je het kraken).
Frank Dap en Mark van Horik, co-founders van ProteQtor IT Security geven antwoord op deze vragen in deze aflevering van ProteQtor Cybersecurity Stories.
#2. Why do I need Mobile Security? with Marius Rohart, Lookout & Marvin Campagne, Techdata
In this episode of Cybersecurity Stories Marius Rohart of Lookout and Marvin Campaign of Techdata explain why you need mobile security. (And yes, smartphones are vulnerable!)Marius says that having a secure smartphone also means being safe from cyber attacks. A common cyber threat is mobile phishing, in which attackers gain access to your smartphone and possibly to the company network via 'social engineering'.Marvin gives practical examples to indicate that the number of attacks is increasing dramatically. Marius support Marvin's statement with recent statistics from Lookout showing big increases in cyber attacks since the beginning of 2020.
#1. Wat is endpoint protection? met Daan Hakkert, ReaQta
In deze aflevering van Cybersecurity Stories legt Daan Hakkert van ReaQta uit wat Endpoint Protection en EDR Endpoint Detection & Response is en wat het verschil is met anti-virus. Daan vertelt meer over ReaQta - een Europese Endpoint Protection & EDR oplossing met haar hoofdkantoor in Amsterdam. Daan geeft aan waarom het belangrijk is om endpoint protection te gebruiken, en waarom anti-virus alleen tegenwoordig niet meer voldoende is om je organisatie te beschermen.Het is ook van groot belang dat ondernemers en bestuurders moeten beseffen, dat zij verantwoordelijk zijn voor de IT security van hun bedrijf en niet hun IT partner, waarschuwt Daan.
|
Cell |